Letné a jesenné obdobie je bohaté na úrodu v podobe ovocia a zeleniny. Plody zo záhrady sú nabité vitamínmi, minerálmi, antioxidantmi i vlákninou a predstavujú poklad pre zdravie celej rodiny.
Avšak nie vždy je v ľudských silách skonzumovať všetko, čo záhrada ponúka. Ak neviete, čo s nadúrodou ovocia a zeleniny, máme pre vás niekoľko chutných receptov a užitočných tipov, pri ktorých využijete ponorný mixér.
Ponorný mixér ako pomocník pri kreatívnom spracovaní ovocia a zeleniny zo záhrady
Ak máte doma tyčový mixér s príslušenstvom, oceníte ho aj pri spracovaní ovocia a zeleniny zo záhrady. Pomôže s krájaním, sekaním i mixovaním, vďaka čomu ušetríte veľa času a energie a výsledok naozaj stojí za to.
Neviete, čo s prebytkom záhradných plodov. Inšpirujte sa našimi tipmi a chutnými receptami. Aké máte možnosti?
Mrazenie uchováva živiny i skvelú chuť
Zostala vám koreňová zelenina, hrášok, jahody, maliny či čučoriedky? Jednoducho ich dajte do mrazničky. Napríklad bobuľové ovocie stačí umyť, nechať vysušiť a dať zamraziť.
Pri koreňovej zelenine je praktické nakrájať ju na kocky. Ručné krájanie je časovo náročné a vyžaduje vynaloženie patričnej energie. Avšak nemusí to tak byť, pokiaľ máte k dispozícii tyčový mixér.
Ako postupovať? Zeleninu očistite, umyte a nakrájajte pomocou krájača na kocky, ktorý patrí k príslušenstvu ponorného mixéra. Vďaka nemu získate rovnaké 9-milimetrové kocky.
Po nakrájaní zeleninu krátko blanšírujte, čím si zachová chuť, textúru i veľké množstvo živín. Až potom ju dajte do vreciek a uložte do mrazničky.
Domáce ovocné kože chutia božsky
Máte doma malých maškrtníkov, ktorí milujú sladkú chuť? Aj sladké pochúťky sa dajú pripraviť zdravo. Vyskúšajte ovocné kože. Na ich prípravu jednoducho použite prebytky záhradných plodov, ktoré skombinujte podľa chuti a preferencií.
Ako postupovať? Ak máte k dispozícii veľa jabĺk a malín, jednoducho ich zmixujte ponornou mixovacou nohou k tyčovému mixéru Braun. Pomixovanú zmes dajte v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a sušte v rúre niekoľko hodín pri teplote 50 stupňov Celzia.
Keď sa krajné vrstvy osušia, jednoducho ich odstrihnite a zatočte do slimákov. Postup opakujte dovtedy, kým bude všetka zmes usušená.
Fermentovaná zelenina je pokladom pre zdravie
Určite ste počuli o tom, že fermentované potraviny sú prospešné pre zdravie, lebo obsahujú probiotiká, prebiotiká, vitamíny, minerály, stopové prvky i antioxidanty. Navyše príprava fermentovanej zeleniny je jednoduchá a rýchla.
Na fermentáciu sú vhodné rôzne druhy zeleniny. Pokojne skombinujte mrkvu, cviklu a pór. Nakrájajte ich pomocou food procesora k tyčovému mixéru Braun. Zeleninu premiešajte s kôprom a feniklom a natlačte do skleneného pohára. Pridajte štartér, ktorý zaháji proces kvasenia. Následne zeleninu zaťažte kremičitým kameňom a nechajte kvasiť 1 až 3 týždne.
Fermentovanú zeleninu skladujte v chladničke, kde vám vydrží niekoľko týždňov.
Sušené ovocie je skvelou náhradou sladkostí
Šetrným spôsobom, ako kreatívne využiť prebytočné záhradné plody, je sušenie. Sušením pri nízkej teplote sa v ovocí zachováva veľká časť živín, ba dokonca množstvo niektorých ešte vzrastie.
Na sušenie sú stvorené slivky, marhule, jablká či hrušky. Ako na to? Ovocie umyte a pomocou food procesora nakrájajte na tenké plátky. Plátky naukladajte do sušičky a sušte pri teplote 45 stupňov Celzia.
Sušené ovocie dajte do uzatvárateľného skleneného pohára alebo papierového vrecúška a uskladnite na tmavom a suchom mieste. Sušené ovocie sa hodí do raňajších kaší alebo ako náhrada za bežné sladkosti.