Svet volá po udržateľnosti a teraz nastal čas, aby aj gastro podniky vymenili svoje obalové materiály, misky na polievku, menu boxy či krabice na torty. Spotrebitelia viac ako kedykoľvek predtým podporujú firmy, ktoré prijímajú environmentálne postupy. Sú dokonca ochotní priplatiť si za udržateľnosť. Ekologický trend tu už zostane. Vlády po celom svete menia legislatívu s cieľom znížiť, prípadne úplne zastaviť používanie plastov na jedno použitie. Každý moderný podnik by sa mal preto zamyslieť a prijať ekologicky šetrné postupy, ako je používanie biologicky rozložiteľných obalov.
Prečo teda prejsť na ekologické obaly a udržateľné prestieranie na stôl?
1. Znižuje uhlíkovú stopu
Toto je jeden z najvýznamnejších dôvodov, prečo by mal každý uvedomelý podnik používať ekologické obaly. Výberom týchto obalových materiálov znížite negatívny vplyv vašej gastro prevádzky na životné prostredie. Eko obal je menej škodlivý pre životné prostredie, pretože je vyrobený z prírodných zdrojov a rastlinných komponentov. Často sú tiež biologicky odbúrateľné, čo znamená, že sa rýchlo rozložia. Naopak, plastom to trvá aj stovky rokov.
2. Sú jednorazové ale…
Áno, také sú aj plasty. Ekologické obaly však na rozdiel od nich nekončia na skládkach, kde väčšinu odpadu tvoria práve jednorazové plastové obaly. Navyše s obrovským nárastom nákupu cez internet a rastúcim trendom donášok, zákazníci teraz nakupujú jedlo online viac ako kedykoľvek predtým. Prechod na eko obaly im uľahčí likvidáciu všetkého nepotrebného odpadu.
3. Bez toxínov
Na výrobu ekologických obalov potravín sa používajú napríklad prírodné rastlinné vlákna, ako je bagassa, vedľajší produkt dužiny cukrovej trstiny. Je úplne bez toxínov, bezpečná pre spotrebiteľov aj zamestnancov, na rozdiel od syntetických materiálov naplnených chemikáliami. Ekologické balenie potravín spotrebuje počas výroby veľmi málo energie v porovnaní s “tradičným” balením. Ľahšie sa likviduje, pretože sa dá jednoducho recyklovať a niekedy dokonca kompostovať, ak je plne biologicky odbúrateľné.
4. Zlepšuje imidž značky
Nezabudnite, že obaly slúžia ako prepojenie medzi vaším podnikom a zákazníkom. Každý spotrebiteľ pred kúpou produktu zvažuje množstvo faktorov. Ekologický prístup je v súčasnosti veľkým trendom a populárnym marketingovým ťahom. Ľudia milujú byť lojálni k značke, ktorá preukazuje zodpovednosť za záchranu planéty. Tým, že sa zaviažete k ekologickým obalom, vytvoríte lepší imidž značky a dosiahnete dlhodobú spokojnosť vašich hostí. Získate si takto srdcia aj tisícok potenciálnych zákazníkov.
5. Znižujú prepravné náklady
Ekologické obaly potravín sú vytvorené s ohľadom na minimalizmus a vyrobené z recyklovaných a biologicky rozložiteľných materiálov. Sú rovnako odolné ako plastové obaly a ponúkajú tú najlepšiu ochranu pre chutný obsah v ich vnútri. Sú však menej objemné a spotrebujú menej materiálu, vďaka čomu sú ľahké a ľahko sa prepravujú. Pomáha to nielen minimalizovať hmotnosť tovaru, ale tiež znižovať náklady na dopravu.
6. Je ich možné kúpiť vo veľkom
Pri hromadnom nákupe ušetríte. Platí to aj pri eko obaloch. Navyše ušetríte aj na poštovnom (ak už nebudete objednávať po pár kusoch), čo vám pomôže ešte viac redukovať náklady vašej gastro prevádzky a jej vplyv na životné prostredie. Ekologické obaly na potraviny pozostávajú z mnohých dizajnov, materiálov, tvarov a veľkostí, čo znamená, že si môžete vždy objednať podľa svojich preferencií a potrieb prevádzky.
7. Získajte obchodné výhody
Mnoho prevádzok je spočiatku skeptických, pretože sa domnievajú, že používanie ekologických obalov bude príliš nákladné. Na trhu však nájdete širokú škálu nákladovo efektívnych možností, ktoré sú konkurencieschopné. Používanie eko obalov urobí navyše z vašej gastro prevádzky zodpovedné podnikanie. Environmentálne skupiny sa neustále snažia presvedčiť vlády, aby zaviedli dotovanie ekologických obalových materiálov, takže v budúcnosti môžete ťažiť aj z týchto výhod.